PULSZONER

Pulsbaserad träning bygger på att varje träningspass görs i en speciell intensitetszon som är definierad som ett procentintervall av maxpulsen eller pulsreserven.

Maxpulsen kan beräknas med en åldersbaserad formel, t.ex. 220-ålder. Denna typ av formler fungerar bra på den genomsnittliga personen, men dåligt på den enskilda individen. Testa därför fram din maxpuls genom att registrera pulsen då du tar ut dig maximalt i den gren du vill ha maxpulsen för.

Om du vill beräkna ditt pulsintervall baserat på pulsreserv måste du även ta reda på din vilopuls. Mät pulsen varje morgon under en veckas tid innan du stiger upp ur sängen. Den lägsta noteringen är din vilopuls.

Karvonens formel för pulsreserv används för att räkna ut rätt pulsintervall baserat på känd maxpuls och vilopuls. Arbetspulsen beräknas sedan genom att beräkna procenten på pulsreserven och addera vilopulsen:

Arbetspuls = (Maxpuls-vilopuls)*ansträngning i procent + vilopuls
Exempel: min vilopuls är 60 och maxpuls 190, för cykling. Om jag ska cykla vid mjölsyratröskeln ska jag alltså ligga runt 80% av min pulsreserv: (190-60)*0,80 + 60= 164.

Beräkna dina egna pulsintervall! Mata in din vilopuls och maxpuls och tryck på knappen.

Vilopuls: 
Maxpuls: 
 

Zon

% av pulsreserv

Typ av träning

Pulsintervall

1
50% - 60%
Återhämtning*
2
60% - 70%
Distans*
3
70% - 80 %
Kondition*
4
80% - 90%
Intervall*
5
90% - 100%
Max*
Återhämtning*
= Obetydlig ansträngning, vilodagstempo
Distans*
= Lätt ansträngning, bibehållen pratbarhet
Kondition*
= Medelhård ansträngning, Ironman-tempo
Intervall*
= Hård ansträngning, mjölksyraproduktion
Max*
= Järnet, blodsmak i munnen