Arkiv för ‘Cykling’ kategori

Träning

Hittills har jag mest rapporterat om mentala och materiella förberedelser och inte alls om de fysiska förberedelserna. Det värsta är att proportionerna på bloggen nog dessvärre står i paritet med verkligheten…

Har rullat runt lite grann på cykeln i somras, dock utan något större fokus på varken fart eller distans. Rundorna har mer varit av trevlig och social karaktär. Det märks nu.

Jag bestämde mig definitivt för Afrikatrippen så sent som i oktober, när avgiften betalades in. Först då blev resan på något sätt verklig, även om den funnits i bakhuvudet under en längre tid.  Först då började jag också mer aktivt tänka på träningen och göra den till en prioritet. Trots det har det inte blivit till närmelsevis så mycket tränat som jag hade planerat och önskat. Antingen har jag varit jour, trött efter jour, sjuk (vad är oddsen för två magsjukor med en månads mellanrum, i Sverige???) eller så har det varit dåligt väder. En vecka i november var jag dessutom på Cap Verde. Kanske inte det smartaste upplägget, även om vi hade jäkligt kul.
I alla fall, resultatet av all den uteblivna träningen har blivit att jag tvingas hoja runt som en galning i Göteborgsområdet i ur, skur, kyla och mörker… NU när de yttre förhållandena är som värst och ingen annan tränar.
Jag säger bara; When the going gets tough, the tough get going!  8-)

Även om det så klart är högst deprimerande att konfronteras med den påtagligt försämrade formen, känns det ändå på något sätt inspirerande att börja bygga upp det som en gång varit. Att känna sig stark som en björn, seg som en råtta och uthållig som en… järv (?), är inte något som kommer gratis, men definitivt något jag vill återuppleva. 7 veckor på cykel i USA under sommaren 2001 var suveränt för både kropp och själ. Har aldrig flugit upp för Benareby-backen med sådan lätthet som efter den resan. Misstänker att passagerna över Sierra Nevada och Klippiga bergen gjorde sitt till för att stärka formen, eller kan det möjligen har varit de 200 backarna vi cyklade upp för under EN dag i Missouri? Förhoppningsvis blir i alla fall resultatet det samma (om inte bättre) efter 16 veckor på cykel i Afrika.

Just nu flygs det däremot inte upp för det minsta motlut som kommer i min väg. Taskig kondition, 10 kg för mycket, kläder som en Michelingubbe, feta crossdäck och bitande kyla gör definitivt sitt till för att dra ner rullhastigheten och ingjuta respekt och ödmjukhet (för att inte tala om ångest, tvivel och skräck) i mig inför den förestående cykelutmaningen! Hur många tramptag kan man hinna med på mindre än fyra veckor, avräknat tid för arbete, julfirande, andra reseförberedelser, sociala åtaganden, sömn, mat, m.m.???
(Rätt svar; "Alldeles för få!")

 

IMG_0033

En strålande decemberdag i Göteborgstrakten,
vältempererat och bländande dagsljus…

torsdag, december 11th, 2008