Arkiv för ‘Förberedelser’ kategori

Bye bye Sweden!

Nu har nedräkningen börjat på allvar. Mindre än 24 timmar kvar till avresa!

Väskorna är packade och cykeln är med stor möda nertryckt i en kartong. Bara några smådetaljer återstår att fixas innan avresan imorgon. Med dryga 10 minusgrader under natten, känns det faktiskt ganska okej att förflytta sig till sydligare breddgrader. Inte för att det råder tropisk hetta i Kairo, men väl ett par tiotal grader varmare än här. Enligt väderprognoserna kan man förvänta sig sol, ca 20 grader på dagen och 10 grader på natten. Möjligen lite ruggigt att kliva ur tältet på morgonen, men i övrigt en ganska behaglig cykeltemperatur. Allt eftersom vi färdas söder över stiger temperaturen, tills någonstans söder om ekvatorn, där det återigen börjar bli svalare. För er som brast i uppmärksamhet under geografitimmarna i högstadiet, förklaras detta av årstidsskiftningar och olika hemisfärer.

Har packat med mig allt ifrån mössa, vantar, långkalsonger och tjock fleecetröja till linne, sandaler och bikini. Inte helt självklart hur man rustar sig för <10 grader till >40 grader på lättaste (i flera bemärkelser) sätt.

Det största spänningsmomentet just nu är funderingarna kring, hur många av mina tre baggage (inklusive cykeln) som kommer att komma fram i Kairo och i så fall i vilket skick. Mest orolig är jag för framhjulet, som vi med stor ansträngning lyckades pressa ner bredvid cykeln. Med påföljden att hela kartongen buktade ut och inte gick att stänga med mindre än två spännremmar och en rulle bruntejp. Känns väl sådär… Hoppas verkligen att Austrian Airlines tar mitt klotter om “Fragile” över hela kartongen på allvar!

 

Packad cykellåda

Packat och klart!

måndag, januari 5th, 2009

Organiserat kaos

Efter ytterligare ett besök på Apoteket (har förresten äntligen uppnått högkostnadsskyddet!), några småärenden på Frölunda Torg och en lång och trivsam lunch med goda vänner, har jag ägnat resten av dagen/kvällen/natten åt att PACKA!!!
Inte min favoritsysselsättning i vanliga fall och ska man vara ute i bushen i fyra månader blir uppgiften varken lättare eller roligare. Ändå måste jag säga att jag är imponerad över min framförhållning. Har aldrig varit färdigpackad två dygn före avresa. Nåja, nästan färdigpackad, imorgon väntar projekt nedmontering av cykel och försök till nedpressning i alldeles för liten kartong. Fortfarande god marginaler tycker jag, men min pappa, som är en planerande och förutseende man, bara skakar förundrat på huvudet över hur man kan vara ute i sista minuten på detta vis. När han ska ut och resa ligger väskan färdigpackad på sovrumsgolvet veckovis i förväg. Till vilken nytta undrar jag…??

Packningen stämmer så här långt ganska väl överens med tidigare publicerad utrustningslista. En sak som har utgått däremot är solcellsladdaren. Köpte faktiskt en sådan, men det kändes bara som värsta over-killern och skickade därför tillbaka den. Kan hända att jag ändrar synpunkt där ute i ödemarken när både kameran och datorn har dött för mig, men det borde gå att genomföra cykelturen ändå (resonerar jag nu…)?!
En sak som har tillkommit är hårmössa med torrschampo i. Tackar för tipset, som jag fått av ett flertal sköterskor på CIVA. Tydligen kan man med hjälp av denna tvätta håret utan vatten och ändå uppnå en väsentlig grad av fräschhet. Något som används företrädelsevis på skallskadade patienter. Jag har själv inte prövat ännu, eftersom jag tänker att torrschampot förmodligen ändå inte kommer till sin rätt förrän vattenkarensen har varat ett antal dagar, sand och damm har börjat gro in i hårbotten och håret dryper av fett. Först när dessa omständigheter är uppfyllda, känns det meningsfullt att utföra en seriös utvärdering. Återkommer!

Annars har jag försökt att vara så restriktiv som möjligt med vad jag packar ner och framför allt antalet. Mest lyxigt för närvarande känns tre par solglasögon. Jodå, det går att motivera. Ett par behövs uppenbart för cyklingen för att skydda mot vinddrag, solljus och vägdamm (1). Om dessa går sönder eller försvinner på något sätt, måste jag ju ha ett par i reserv (2). Sedan måste jag ha ett par vanliga solglasögon också, för vilodagar eller soliga stunder utan cykel, när jag vill känna mig som en vanlig turist (3).  Okej, jag håller med. Nummer 3 är kanske i tveksammaste laget. Dolce Gabbana-brillorna stannar hemma… :-(

 

IMG_0078

Ett axplock av alla prylar som ska med.

söndag, januari 4th, 2009

Intensiva förberedelser

Min högst subjektiva upplevelse är att tiden bara rusar fram för tillfället. Avresan kommer allt närmare (otäckt nära) för varje dag som passerar. Det är inte utan att det börjar kännas lite lätt ångestfyllt. Just nu har jag  till och med svårt att minnas hur jag egentligen resonerade när jag anmälde mig till resan. Alla välrepeterade, klämkäcka argument jag använt de senaste månaderna för att motivera mitt beslut till oförstående skeptiker är som bortblåsta. Istället ser jag bara motvind, sand och svett framför mig. Fyra månader i tält, utan dusch och toalett, med kompromisslösa maträtter, långdragna magsjukdomar och undermåliga vägar, ter sig inte längre lika exotiskt. Det ter sig mest bara onödigt. Men, det är väl som min långfärdscykelkompis, Mikael Karlholm, uttryckte det tidigare idag; -“Jasså nervös? Då är ju allt som det skall vara…hade ju varit jäkligt tråkigt om det känts som att ta bilen till Alingsås”  :-D

Jag skall inte bli mer långrandig än så här i klagosången. Har ju trots allt lärt mig under åren att det är lönlöst att fiska efter medkänsla hos omgivningen när situationen är självförvållad. Jag är dock storsint nog att förlåta er empatibegränsning! ;-)

Det nya året inleddes för övrigt med avancerad materialinventering. Hittills har jag mest bara shoppat planlöst, ledd av devisen; bättre en pryl för mycket än för lite. Nu har jag däremot närmat mig den kritiska förberdelsefasen, där alla dessa prylar skall rymmas i 2 st 90 liters väskor och ej överstiga 40 kg sammanlagt. Ganska goda marginaler kan kanske tyckas, men då måste man ta med i beräkningen att dessa 40 kg ska inkludera; civila kläder och träningskläder för alla väder, hygienartiklar, mediciner och basal sjukvårdsmateriel, full campingutrustning, elektronikprylar, cykelreservdelar, verktyg, m.m. Ja, i princip ALLT som kan komma att behövas under 4 månaders cykling genom Afrika, och som ej går att införskaffa där (d v s det mesta).
Förresten, är det någon som är insatt i huruvida afrikaner använder toalettpapper eller ej? Ryktet gör nämligen gällande att detta är en bristvara i större delen av Afrika och i så fall kan man ju i princip fylla en väska med enbart toarullar!

Dessa sista skälvande dagar har jag också kommit på att jag nog inte har haft mitt enmanstält i bruk sedan sommaren 2002, under cykelturen till Spanien. För att försäkra mig om att min afrikanska bostad kommer vara precis så välkomnande och trivsam som jag föreställt mig den, genomgick den därför idag en minutiös inspektion och funktionskontroll. Efter tillrådlig luftning, passerade den galant besiktningen utan anmärkning, åtminstone under de torra, varma och vindstilla förhållanden som rådde i lägenheten…

 

IMG_0064

Home sweet home!

fredag, januari 2nd, 2009